Drevprovsresultat

/

 

Torsdagen den 29 december var det ännu en gång dags för drevprov för Kiwi och Hans. Det var en regnig dag med dålig hörbarhet och efter den senaste tidens snöande, töande och regnande var det rejält blött i markerna. Det var fortfarande en del blötsnö kvar i skogen men fritt från snö på de öppna delarna. Kiwi fick söka över en timme innan hon till slut fick loss rådjur och detta drev hon till full tid och kallades sen in på över 250 meter. Det är inte alltid Kiwi lyssnar på inkallning på det avståndet så det är alltid kul när det fungerar. Vid det andra släppet blev det återigen en lång stunds sökande innan hon till slut fick loss ett rådjur. Detta drev hon fint tills det till slut lurade ut henne i en blöt mosse där hon trots en del kämpande fick ge upp efter 45 minuters drev och återgå till husse. Efter det gjordes ytterligare ett kortare släpp men inget upptag och efter 2,5 mil i skogen för Kiwi fick det räcka för idag och Kiwi fick 1+2 med 31 poäng. Det var visserligen lite under vad Kiwi brukar prestera men med tanke på väderförhållandena och att hon fick kämpa en del på viltfattiga marker kan vi inte vara annat än nöjda. 

Den 28 november 2022 var det återigen dags för drevprov för Fanta och Hans. Det var Evert Ekelund som skulle döma Fanta och hon fick ganska snart upp en bock som hon drev till full tid. Därefter blev det en hel del sökande och ett kort drev på räv innan hon till slut lyckades hitta ett rådjur som hon även den drev till full tid. Dagens resultat blev 1+1 rådjur med 35 poäng. 

Den 26 oktober 2022 var det dags för Kiwi att starta på drevprov. Hans hade fått låna mark i Trollhättan och det var Bengt Melin som skulle döma Kiwi. Kiwi inledde dagen med ett rådjursdrev och när hon drivit en timme kallades hon in under fullt drev. Därefter blev det ännu ett släpp och då fick hon loss get med två kid som efter 45 minuter i väldigt lugnt tempo spatserade förbi Hans och domaren på 15 meter. Detta drev höll Kiwi sen i tills ännu ett 1:a pris var klart. Resultatet efter Kiwis presetation blev 1+1 rådjur och 33 poäng. 

Den 25 oktober 2022 var det dags för drevprov för Fanta och Hans. Domare var Kjell Bäck och de gick provet i ett regningt Hössna i Ulricehamn. Det blev en lyckad dag där Fanta efter cirka tio minuter långt sök fick loss ett rådjur som hon drev i en timme innan Hans kunde kalla in henne. Vid det andra släppet blev det ungefär lika lång sökrunda innan hon tog loss ännu ett rådjur och detta höll hon igång i nästan 1,5 timme innan hon blev kopplad. Fanta är därför efter avslutad provdag föreslagen 1+1 på rådjur och vi ser med spänning framemot kollegiets beslut och vilka poäng Fanta får ihop. Efter avslutat domarkollegium blev Fantas resultat 1+1 med 38 poäng och drevcert vilket är ett fantastiskt resultat. Tyvärr räckte detta bara till reservplats till SM då en annan hund hade exakt samma poäng och på grund av att den hunden var yngre så var det den som fick SM-platsen. Vi är så klart nöjda med Fantas resultat men självklart besvikna att det inte räckte till en SM-plats för den där snöpliga reservplatsen har vi haft vid flera tillfällen genom åren med olika hundar så det hade varit kul att få vara med någon gång. 

Onsdagen den 19 januari 2022 var det dags för drevprov igen. Vi hade skickat in en anmälan för Fanta i mitten av december men fick inte någon återkoppling och domare tilldelad förrän en bra bit in i januari och då hade Fanta gått i löp så det gick inte att starta henne. I stället för att avboka provet helt valde Hans därför att starta Kiwi eftersom det alltid är kul att gå drevprov och få chans att släppa hunden på nya marker. De begav sig därför till domaren Bo Ehlin i Sävsjö för att gå drevprov men det blev en provdag som inte rikigt blev som vi hoppats och det var nära att den slutade i katastrof.

Dagen började med att Kiwi fick kämpa och söka i 1,5 timme innan hon hittade och tog loss ett rådjur. Detta drev hon fint i 50 minuter innan det tog stopp vid ett större vattendrag där Kiwi inte kunde ta sig över. Hon fick till slut hjälp att ta sig över och fortsatte då driva. Under det drevet hände det som höll på att sluta i katastrof. Kiwi är vanligtvis mycket tätskallig när hon driver och att hon har uppemot 100 skall per minut är inte ovanligt. Under drevet ökade intensiteten i skallet ännu mer och för en stund kunde man tro att hon hade ett riktigt bra drev. På grund av den kraftiga blåsten var det dock svårt att avgöra exakt hur drevet förflyttade sig och Hans blev därför förvånad när han såg att pejlen var stilla på ett ställe. När han till slut lyckades komma till platsen där Kiwi var visade det sig att hon hamnat i en isvak och hade legat där i 15 minuter innan Hans lyckades få upp henne. Efter denna hemska upplevelse valde Hans och domaren att ta en lång paus för att Kiwi skulle få chans att återhämta sig och få upp värmen igen. Eftersom hon verkade pigg bytte de därför område och gjorde ett nytt släpp för att se om hon kunde få fart på något nytt rådjur. Återigen fick hon söka länge men till slut fick hon slag och strax var det drev, dock visade det sig vara en hare. Kiwi tycker visserligen att det är väldigt kul att jaga hare men hon är inte speciellt bra på det utan hon brukar bli lurad till slut och det blev hon även denna gången efter ca 20 minuter. Efter det valde Hans att avbryta dagen då det kändes som om Kiwi fått vara med om tillräckligt idag och huvudsaken med en bra jaktdag är att man har hunden med sig hem från skogen igen. Så även om det kanske inte riktigt blev en kanondag i skogen så är Kiwi i alla fall föreslagen 1:a ännu en gång och framförallt fick Hans med henne hem igen för hade hon inte orkat hålla huvudet över ytan så pass länge vet vi tyvärr inte hur denna dagen hade slutat. När kollegiet fastställt resultatet blev det 1:a rå med 36 poäng för Kiwi. Trots att det var en dag som inte rikitgt blev som vi hade tänkt kan vi verkligen glädja oss åt att Kiwi fick 5:a på skall (både hörbarhet och under drev) och även 5:a på väckning på slag och väckning på tappt. 

Den 27 oktober åkte Hans och Kiwi till Lars-Gunnar Svensson i Bullaren för att starta på drevprov. Vädret var allt annat är bra med ösregn och kulingvindar hela dagen. Trots detta visade Kiwi vad hon kan och efter avslutad provdag är hon föreslagen 1+1 rådjur. Att Hans lyckades ropa in henne mitt under pågående drev när hon var över 300 meter bort är vi riktigt nöjda med då hon inte alltid lyssnar när husse är så långt bort.

Eftersom denna start var kval till SM så fanns förhoppningen om höga poäng och den åtråvärda platsen till SM men tyvärr fick Kiwi se sig slagen då hon fick ihop 36 poäng och hunden som fick åka till SM och även reserven lyckades få ihop 37 poäng. Tyvärr gjorde vädret att momenten på skall var svåra att bedöma så under mer optimala väderförhållanden kanske hon hade tagit platsen till SM, men det är sånt man inte kan råda över och vi är så klart väldigt nöjda med vad hon presterade och framförallt i det fruktansvärda vädret. Att hunden som tog sig till SM var ett barnbarn till Baloo var i alla fall glädjande. 

Den 27 december 2021 startade Fanta och Hans på drevprov i Göteborgstrakten. Det var Lars Friberg som dömde och trots att det inte var de bästa förutsättningarna lyckades Fanta få 1+1 rå med 32 poäng. 

Den 26 oktober 2021 åkte Hans och Fanta till Staffan Corneliusson i Strömstad för att starta på drevprov. Det blev flera drev under dagen men de var inte så långa som vi är vana vid. Det första drevet blev ett rådjursdrev på 25 minuter och efter det fick Fanta loss en hare som hon drev i drygt 35 minuter vilket vi är nöjda med då hon sällan jagar hare och inte är så bra på det. Därefter blev det nytt släpp och denna gången fick en bock motion i en halvtimme. Efter det blev det ännu ett rådjursdrev och nu drev hon en timme innan hon bröt och provdagen avbröts. Även om det inte blev en helt perfekt drevprovsstart är vi ändå nöjda med att hon är föreslagen 1+3 rådjur + 3 hare. Efter att kollegiet sagt sitt visade det sig att Fanta fick 33 poäng och det är vi så klart nöjda med. 

Tisdagen den 19 oktober 2021 var det dags för ännu en drevprovsstart för Jägardrömmens Chummy "Baloo". Hans och Baloo åkte till Bengt Melin i närheten av Högsäter och Baloo gjorde återigen bra ifrån sig. Han är efter avslutad provdag föreslagen 1+1 rådjur och nu får vi hoppas att kollegiet fastställer detta resultatet för i så fall innebär det att det är Baloos artonde start med minst ett 1:a pris. Att Baloo har en fantastisk jaktlust råder det ingen tvivel om men att han samtidigt kan ropas in under fullt drev på över 300 meter tyder på ett mycket fint samarbete mellan Baloo och Hans och det visar verkligen att Baloo gör allt för att göra husse nöjd och något annat kan man ju inte vara efter en sån här jaktdag. Efter att kollegiet sagt sitt blev resultatet 1+1 och 33 poäng så vi kan inte vara annat än nöjda över vår Baloo. 

Torsdagen den 29 oktober 2020 var det dags för drevprov för Hans och Kiwi. De startade för domaren Tord Magnusson och provmarken var Hössna i närheten av Ulricehamn. Kiwi inledde bra och tog snart loss ett rådjur som hon drev till full tid. Efter det blev det nytt släpp där en hare gjorde det jobbigt för Kiwi en stund men just hare är inte Kiwis främsta vilt så som tur var gav hon upp och det blev sen i stället ännu ett rådjursdrev. Kiwi lyckades få 1+1 rådjur med 34 poäng och blev tredje bästa hund i kvalet till Basset-SM. 

Tisdagen den 27 oktober var det dags för drevprov för Hans och Baloo. Domare var Gunnar Furvik och de gick provet i Hajom. Baloo lyckades få loss rådjur ganska snart och drev det till full tid. Vid andra släppet kom det två vildsvin gåendes förbi på väldigt nära håll men Baloo brydde sig inte om det utan valde i stället att söka vidare och tog då loss ett rådjur som även det drevs till full tid. Att hundarna undviker vildsvin är vi glada för då vi anser att det finna andra raser som kan få ta sig an den uppgiften. Baloo fick 1+1 med 32 poäng och blev fjärde bästa hund i kvalet till Basset-SM. I och med denna starten kom Baloo upp i totalt sjutton starter där han fått minst ett 1:a pris som resultat så vi kan inte vara annat än nöjda och stolta över vår Baloo. 

Den 22 november var det dags för drevprov igen och denna gången skulle Mikael Mårtensson i Mjöbäck döma Fanta. Fanta fick loss ett rådjur ganska snart efter att hon blev släppt och detta höll hon sedan i i ungefär 90 minuter innan hon bröt och återkom till Suzanne och domaren. Därefter fick hon upp en hare som hon efter drygt 35 minuter blev lurad av så det blev inget prisvärt drev av det. Efter det tog det en stund innan hon till slut hittade ännu ett rådjur och detta drev hon sedan i drygt 40 minuter innan hon avbröt och kom tillbaka. Det blev en lyckad dag där resultatet blev 1+3 rådjur och 3 hare med 28 egenskapspoäng så nu kan Fanta titulera sig både svensk och norsk jaktchampion.

Måndagen den 11 november var det dags för drevprov för både Kiwi och Fanta. Denna gången var det de gotländska djuren som skulle jagas och för Hans och Kiwis del blev det en riktigt lyckad dag som resulterade i att domaren Bo Melin kommer att föreslå 1+1 rådjur till kollegiet. För Suzanne och Fantas del blev det en något knackig start då Fanta återigen fastnade för hare och inte riktigt ville ge sig. Som tur var lyckades hon i alla fall få tag på en bock som hon sedan drev runt riktigt fint och när hon drivit till full tid var tanken att Suzanne skulle avbryta henne, men Fanta hade helt andra planer och ville inte alls kallas in under fullt drev så i stället för de 60 minuter som hade räckt för 1:a pris valde Fanta att jaga bocken i 118 minuter innan det till slut blev stopp. Därefter blev det nytt släpp och då fick hon upp ett rådjur som dessvärre lurade henne efter 24 minuter och efter det märktes det att orken började tryta då hon sammanlagt sprungit 3 mil så det blev inget mer drev den dagen. Domaren Erik Holmqvist kommer att föreslå 1:a till kollegiet och att lydnadspoängen blir riktigt låg vet vi så det vill till att träna lydnad och inkallning under drev inför fortsatta jakter och drevprov. Vi är i alla fall riktigt glada att Kiwi skötte sig så bra men framförallt att Fanta tog ännu ett steg mot championatet så nu hoppas vi att hon visar samma jaktlust och vilja även nästa prov fast gärna med lite mer lydnad när hon ska kallas in. När kollegiet fastställde resultaten blev det 1:a med 24 poäng för Fanta och 1+1 med 31 poäng för Kiwi. 

Måndagen den 4 november var det dags för drevprov för Fanta och Suzanne igen. Denna gången skulle Lennart Gullberg döma och det blev en dag som inte riktigt blev som vi önskat. Fanta inledde dagen med att jaga hare och det är ett vilt hon inte är så duktig på men gärna vill jaga ändå. Hon höll på med haren en bra stund innan Suzanne valde att bryta henne då det inte blev någon större fart och en hel del tappter. Därefter tog det lång tid innan Fanta till slut hittade ett rådjur som hon började driva riktigt bra. Suzanne och domaren såg det både i början och efter 25 minuter då det passerade. Tyvärr fick Fanta därefter problem och bröt drevet. Hon försökte en bra stund att hitta det igen men lyckades inte utan kom till slut tillbaka och därefter blev det ingen mer jakt den dagen. Det blev med andra ord en misslyckad dag där domaren kommer att föreslå 3:a på hare men det var ju inte riktigt det som var planen. När kollegiet fastställt resultatet blev det 3:a hare med 28 poäng för Fanta. 

Torsdagen den 31 oktober var det dags för Fantas första drevprov i Sverige. Hon fick ju ett 1:a pris i Norge förra året men då hon var för ung för att starta i Sverige den säsongen fick vi vänta med start tills i år. Det var Suzanne och Fanta som begav sig till Stig Hellström i Nossebro-trakten och där fanns även hjort vilket Fanta aldrig stött på tidigare. Tydligen var det intressant för Fanta inledde dagen med att driva hjort, men när det drog på långskjuts valde hon att bryta. Därefter var det dags för nytt släpp och efter en stunds sökarbete tog hon loss get med kid och drevet kom på väldigt nära avstånd förbi Suzanne och domaren. Fanta släpptes även ytterligare en gång och fick då upp ett rådjur men släppte det rätt snart och var nog ganska nöjd med dagen och med 2,5 mil i benen fick det räcka för den här gången. Fanta är ju fortfarande ung och det finns ingen anledning att pressa henne för mycket för att få dubbla 1:a pris utan dagens resultat är vi mycket nöjda med. När kollegiet nu har fastställt resultatet blev det 1:a hjort + 2:a rådjur och 29 poäng. Extra glädjande var det att hon fick 5:a på samarbete och på momenten sök, upptag, drevarbete och skall/hörbarhet fick hon 4:a. 

Onsdagen den 30 oktober 2019 startade Hans och Kiwi på drevprov hos Gunnar Furvik i Skene. Kiwi skötte sig som hon skulle och fick snart loss två rådjur som hon höll igång till full tid. Därefter fick hon loss ett ensamt rådjur som också visade sig flera gånger. Även detta drev hon i 60 minuter. Efter senaste tidens regn har det blivit mycket vatten i markerna och mindre vattendrag har blivit rejält stora, men detta hindrade inte Kiwi från att fullfölja dreven utan hon skötte sig som hon skulle och resultatet blev 1+1 rådjur och 31 poäng.

Tisdagen den 22 oktober 2019 var det dags för drevprov för Hans och Baloo. Domare var Bengt Melin och det blev en dag i skogen där Baloo gjorde ett riktigt bra jobb men hade lite oflyt. När Baloo fick loss det första rådjuret drog det ganska snart ur marken och de hörde drevet upp till 1,8 kilometer men det ville inte komma tillbaka. När Hans och domaren kom nära drevet var det 3,5 kilometer från upptagsplatsen och Baloo kallades då in under fullt drev på 250 meter. Nästa släpp blev också det ett rådjursdrev och det slutade oturligt nog vid ett vattendrag efter drygt 30 minuter så det blev ännu ett släpp och nytt upptag på rådjur och detta drev Baloo i knappt 50 minuter innan han bröt. Om det berodde på att rådjuret drog iväg eller om han var trött efter 3 mil i skogen vet man inte men tyvärr räckte det inte till ännu ett 1:a pris utan resultatet för dagen blev 1+2+3.  När kollegiet fastställde resultatet visade det sig att Baloo fick högst poäng (36 poäng) av alla hundarna som startade under oktober månad, men då han tyvärr inte fick 1+1 denna gången räckte det ju inte till SM-plats. Vi är dock så glada över att Baloo ännu en gång visar vilken duktig hund han är och han har numera sexton starter på drevprov där han har fått minst ett 1:a pris.   

Den 10 december var det dags för Fantas debut i drevprovssammanhang. Hennes utveckling i skogen har varit enorm och hon har verkligen gått från klarhet till klarhet. I Sverige går gränsen för att starta på drevprov vid 15 månader och detta är inte Fanta förrän 24 februari 2019 då jaktsäsongen är över, så vi valde att starta henne i Norge i stället då deras gräns ligger på 9 månader.

Då vi kom fram till Sandefjord där provet skulle vara visade det sig att det kommit snö några dagar innan och även regn så det var lite besvärligt för henne att ta sig fram i skogen då hon sjönk igenom snön. Det första området vi gick i var tyvärr helt tomt på djur så efter 2 timmar bytte vi område och där fanns det spår, men det dröjde dock en stund till innan Fanta hittade ett spår som var tillräckligt färskt. När hon väl hittade det drog hon igång och det gick väldigt långsamt i snön och drevet höll sig som mest 250 meter ifrån oss så det var kul att bara kunna sitta och lyssna på drevet. Efter ungefär en halvtimme såg vi dessutom rådjuret komma trippande sakta på en kulle framför oss och strax därefter kom Fanta. När det gått en timme bröt Fanta och tog snabbaste vägen tillbaka till oss och då var provdagen över.

Vi är så oerhört stolta över vad Fanta lyckades med då hon aldrig jagat i snö innan och det dessutom var besvärligt för henne att ta sig fram i snön. Poängen på drevprovet blev inte så höga men med tanke på omständigheterna är vi mer än nöjda och hon fick framförallt 5:a på skallegenskaperna och det är vi riktigt glada över. Målet med Norge-turen var att få pris så att hon kan tävla om cert i utställningsringen och detta lyckades vi ju med nu när hennes 1:a pris är fastslaget. 

Fredagen den 23 november 2018 var det ännu en gång dags för drevprov för Molly och Hans. Denna gången skulle Gunnar Furvik döma Molly och hon tog snabbt loss ett rådjur som hon drev i drygt trekvart innan det slutade i en mosse. När det blev nytt släpp gick även detta upptag ganska snabbt och denna gången höll Molly i tillräckligt länge för ett 1:a pris och då hon inte fick loss några fler rådjur under provdagen blev resultatet 1+2 på rådjur. Om nu bara domarkollegiet fastställer detta resultat kan Molly numera titulera sig svensk jaktchampion och det i sig är ju inte något unikt men att lyckas få 1:a på tre olika djurslag är inte något som är speciellt vanligt i denna rasen. Förra året fick ju Molly 1:a på räv och 1:a på hare och nu fick hon alltså 1:a på rådjur så det är särskilt kul att hon visat att hon kan driva samtliga dessa djurslag. Hon hade ju dessutom ett drev på hjort förra året som dessvärre inte riktigt kom upp i ett 3:e pris, men det visar ändå att hon är en hund med fina allrounda egenskaper. 

Onsdagen den 15 november var det dags för drevprov igen och denna gången var siktet inställt på Åland och planen var att få 1:a pris på båda hundarna. Det är ju inte nästgårds att gå drevprov på Åland precis, men allt går ju att lösa så efter ett antal timmar i bil och färja så var det äntligen dags för en dag i skogen. Vi hade läst på jaktprovsreglerna i förväg, men hade inte riktigt fattat hur olikt våra svenska och även norska jaktprov de finska jaktproven är. Här får hunden två möjligheter att visa vad den går för och detta gör att den effektiva och hörbara drevtiden blir särskilt viktig då det inte räknas när tiden på 120 minuter respektive 60 minuter är över. Det är dessutom två domare med i skogen som båda bedömer och poängsätter hunden. I Kiwis fall blev det en trög start då hon startade morgonen med ett långt väckningsarbete och det innebar då att hennes tid startade men då hon inte lyckades få fart på djuret direkt tickade minuterna iväg. Till slut lyckades hon dock få fart på ett djur och fick ihop 46 minuter hörbart drev under denna första omgång. Efter det blev det koppling och byte av område och då hade hon 60 minuter minuter på sig att visa vad hon kunde efter att hon hittat djur. I detta drevet hade hon mer flyt och tog loss direkt och hördes hela drevtiden så hon fick 60 minuter med sig från det drevet.

För Baloos del blev det fart direkt på morgonen och han höll i de 120 minuter han hade på sig. En del försvann dock utom hörhåll men han fick i alla fall med sig 105 minuter. Efter paus och byte av område var det mer trögt för Baloo och han väckte en stund vilket innebar att han i det drevet fick med sig 43 minuter då klockan stoppar när tiden är slut. Så även om Baloo fortsatte en stund till räknades inte det. 

Hundarnas drevminuter skulle sedan omräknas till poäng enligt ett system de har i Finland och dessutom skulle båda domarnas bedömning av egenskapspoängen läggas till så när Suzanne och Kiwi samt Hans och Baloo hade avslutat dagen var det fortfarande osäkert om detta skulle räcka. Det visade sig dock att det var tillräckligt med poäng så både Kiwi och Baloo fick 1:a och blev därmed finska jaktchampions och även nordiska jaktchampions. För Kiwis del blev det inte några superhöga poäng direkt, men hennes morgon var ju inte den bästa och där tappade hon viktiga drevminuter. För Baloos del blev det en bra poäng som vi är nöjda med. Huvudsyftet med resan var ju som sagt att få 1:a och titlarna finska och nordiska jaktchampions. Det nordiska jaktchampionatet är det ingen svensk hund som har innan så det var extra roligt att Baloo och Kiwi fick vara först i Sverige. 

Onsdagen den 31 oktober 2018 var det dags för drevprov för Baloo och Hans igen. Då kvalet till Basset-SM pågick under oktober månad var så klart målet att göra så bra ifrån sig som möjligt. Baloo har ju vid två tidigare tillfällen varit reserv till SM så förhoppningen var att han skulle göra så bra ifrån sig som vi vet att han kan. Marken Hans och Baloo blev tilldelade bestod mest av hjortar vilket Baloo inte är helt van vid. Han fick visserligen 1+1 på hjort förra året men det märktes tydligt då att detta inte var något han gillade lika mycket som rådjur och räv som han är mer van vid. Baloo lyckades i alla fall ganska snart få tag på ett rådjur som han drev hörbart i 41 minuter innan drevet drog rätt ut, vilket gjorde att Hans och domaren Robin Falk inte hörde honom. Han bröt detta efter 65 minuter men då det enbart är det som hörs som räknas blev det en 3:a på första drevet. När Baloo kom tillbaka var han alldeles blodig i munnen och verkade ha bitit sig illa under drevet. Efter koll att han var ok och att han inte blödde längre fick han därför fortsätta. Efter det blev Baloos sök trångt och han verkade inte lika mycket på hugget som innan. Hjortarna verkade inte speciellt intressanta för dagen och när han till slut lyckades få tag på ett rådjur långt fram på dagen blev det ett ganska hackigt drev. Baloo brukar vara mycket drevsäker och med få tappter men idag var det något som störde honom. Han fick dock ihop ett 1:a pris, så även om han hade en dålig dag lyckades han ändå få ihop 1+3 med 31 poäng och det får vi väl anse vara godkänt även om det så klart inte räckte till SM-plats. Detta är trots allt Baloos fjortonde start med 1:a pris så vi är så stolta och glada över vår duktige Baloo. 

Tisdagen den 16 januari var det återigen dags för drevprov för Baloo. Denna gång skulle Willy Gustafsson döma Baloo på Koberg. Det hade kommit mycket snö under natten men det hindrade inte Baloo som lyckades få fart på både rådjur och hare i alla fall. När dagen var över hade han presterat 1:a på rådjur, 3:a på hare och 1:a på rådjur. Detta är Baloos 13:e start med minst ett 1:a pris så det är något vi är otroligt glada över. 

Molly har startat ytterligare två gånger på drevprov (3 och 10 januari 2018) men det har inte riktigt gått hennes väg. Hon har haft problem med hälta vid några tillfällen denna säsongen och tyvärr fick ett av proven avbrytas i förväg då hon började halta så den gången blev det bara ett 3:e pris och hon var inte alls i form den dagen. Tanken var sen att låta henne vila till sista veckan i januari, men då en domare hade fått återbud och därför erbjöd oss den tiden valde vi att låta henne starta tidigare. Det blev då start på en mark där det är gott om hjort och hon tog direkt upp en hjort som tyvärr drog iväg rätt ur marken så efter 25 minuter bröt hon och kom tillbaka. Efter det hade hon ett kortare drev som slutade vid ett bredare dike och nästa upptag slutade även det vid samma dike som hon tyvärr inte tog sig över men lyckades i alla fall till slut få ihop tid för ett 3:e pris. Hon var inte riktigt på hugget denna dagen heller och var bland annat ovanligt gles i skallet på de öppna fälten och drevarbetet blev inte riktigt som hon kan prestera. Dagen slutade därför återigen med 3:e pris och denna gången fick hon 28 poäng. Hon har efter denna start varit lite halt så någon mer start har inte varit att tänka på, vilket är synd då målet var att hon skulle bli jaktchampion denna säsongen men det har dessvärre bara blivit två lyckade starter med 1:a pris så den efterlängtade sista 1:an får vi vänta med till nästa säsong. 

Tisdagen den 19 december var det dags för drevprov igen. För två veckor sen gjorde Molly och Hans en start för domare Stig Löfgren, men Molly blev då lurad av hararna som hon försökte driva så hon gick tyvärr inte till pris den gången. Idag blev det däremot revansch för Molly då hon och Hans startade drevprov för Markku Viitanen i Sollebrunn-trakten. Efter en längre stunds sök tog hon loss ett rådjur som buktade runt men drog sen mot vägen där det tog stopp. Efter det blev det nytt släpp och ett snabbt upptag på vad som visade sig vara en hare. Denna gången lät hon sig inte luras utan höll i så pass länge att det blev ett 1:a pris på hare. Fram på dagen började det frysa på vilket gjorde att Mollys tassar tog stryk och därför nöjde sig Hans därefter med det hon hade presterat. Vi är väldigt glada att hon nu har två stycken 1:a pris på drevprov och att det dessutom är på två olika djurslag är ju extra roligt. Nu får Molly vila över julhelgen och därefter tar vi nya tag mot jaktchampionatet. 

Onsdagen den 29 november 2017 var det dags för drevprov för Molly. Hans och domare Willy Gustafsson åkte till Åmål där de hoppades få till en lyckad dag. Det hade snöat under natten och slutade precis när de kom fram. Molly tog ganska snart upp en hare  som hon drev i 20 minuter innan den lurade henne. Efter det blev det en rejäl sökrunda innan hon till slut tog loss nytt djur och först trodde Hans och domaren att det var rådjur, men det visade sig vara en räv. Räven höll Molly igång i drygt en timme innan Hans kallade in henne på 130 meter. Därefter gick de i över 1,5 timme utan att se ett enda spår och skulle börja bege sig mot bilen för hemfärd när Molly tog loss ett rådjur som tyvärr blev stött och drog på långskjuts så detta drev pågick bara 20-25 minuter. Målet med dagen var att få en 1:a och att få detta på räv som Molly aldrig jagat förut var ju extra roligt. Hon fick dessutom 33 poäng denna dag, vilket vi är nöjda med. Att hon dessutom hade drev på både hare och rådjur är något vi är riktigt nöjda med även om tiden inte räckte till för att gå till pris på dessa också. Nu är det bara att ladda för nya drevprov framöver och den fortsatta jakten på jaktchampionatet. (Bilden är ifrån tidigare på säsongen).

Den 31 oktober 2017 var det ännu en gång dags för drevprov för Baloo. Den här gången var det Stig Hellström i Nossebro som dömde. Det var gott om hjort på marken och Baloo som aldrig jagat hjort förut tyckte tydligen att det var bra att testa detta viltslag just denna dagen. Han lyckades inte bara en gång utan även två gånger så när dagen var slut hade han fått 1+1 på hjort. Det märktes dock att hjort inte var det vilt han är van vid för det var inte riktigt samma intensitet i skallet och inte heller samma driv som man är van vid när han jagar rådjur. Poängen blev 31 poäng på de nio moment som numera bedöms (tidigare var det sju moment) och det var ju under vad han brukar prestera, men samtidigt ska vi ju vara riktigt nöjda då vi inte ens visste att han drev hjort. Något som var glädjande var att Hans  lyckades ropa in Baloo på över 300 meter mitt i fullt drev. Att detta dessutom var tolfte gången Baloo fick 1:a pris på en drevprovstart är något vi är otroligt stolta över. 

Den 20 december 2016 åkte Mia och Hans till Lo för att gå drevprov för  Bo Wallin. Mia visade verkligen att man kan lita på henne och lyckades under dagen att få 1+1 med 30 poäng och drev-cert. Hon fick högsta poäng på väckning på slag, väckning på tappt och samarbete/lydnad. Detta resultat får bli hennes sista i drevprovssammanhang eftersom hon nu fyllt 11 år, men förhoppningsvis kommer hon att fortsätta jaga med oss i flera år till.

Söndagen den 13 november åkte vi till Norge för att starta både Baloo och Kiwi på drevprov. Baloo fick chansen först på morgonen och det dröjde inte länge förrän det var fullt drev. Han lyckades under dagen med två stycken entimmesdrev och när det sen blev Kiwis tur ville hon ju inte vara sämre utan presterade samma sak. Domaren Ole Lagerstedt föreslog 1:a till båda hundarna men någon poäng fick vi inte reda på förrän den 19:e januari 2017 då vi fick fint paket från Norge. I paketet låg två championatrosetter och diplom. Det roligaste av allt var att båda hundarna fick drevcert och det var endast tre av de 39 starterna som hade gett så höga poäng så att det kunde delas ut drevcert och dessa tre var Kiwi med 53 poäng, Kiwis bror Bamse med samma poäng och Baloo med 52 poäng. Det var oväntat och otroligt roligt att domaren gav hundarna så pass höga poäng. Kiwi fick 6:a på momenten "skall/hörbarhet", "nyansering" och "jaktlust" och 5:a på resterande moment. Baloo fick 6:a på "nyansering", "lydighet" och "jaktlust". Vi är så stolta över våra duktiga norska jaktchampions!

Onsdagen den 18 januari 2017 åkte Hans och Molly till Åmål för att gå drevprov för Lars-Erik Karlsson. Molly inledde dagen med ett rådjursdrev som hon höll igång i drygt en timme, men tyvärr hördes inte sista kvarten då drevet drog iväg så det räckte bara till ett 2:a pris. Därefter blev det ytterligare ett rådjursdrev och denna gången räckte det till en 3:a. Mot slutet av dagen fick hon även loss en hare som hon drev till en 3:a. Även om målet var 1:a pris idag så kan vi inte säga att vi är besvikna då hon visade en enorm jaktlust och det sista drevet på haren var oväntat då hon inte jagat hare så pass länge innan. Dessutom såg Hans och domaren haren tre gånger vilket inte hör till vanligheterna. Så att få 2+3 rådjur och 3 hare med 26 poäng måste vi ändå säga att vi är nöjda med.

Torsdagen den 12 januari var det dags för nytt drevprov för Baloo. Denna gången var det Bo Wallin som skulle döma honom i närheten av Sollebrunn. Dagen innan hade det varit full storm och det var fortfarande kulingvindar så förutsättningarna var inte de bästa. Detta bekom dock inte Baloo utan han lyckades under dagen att få 1+1 i alla fall. Detta var Baloos elfte drevprovsstart där han och husse Hans åker hem med 1:a pris. Det finns i dagsläget ingen annan fauve som har så många starter med 1:a pris, vilket visar vilken otroligt duktig hund Baloo är. När kollegiet sagt sitt visade det sig att Baloo fick 28 poäng vilket vi är nöjda med då förutsättningarna inte var de allra bästa.

4 januari 2017 var det dags för drevprov igen för Molly. Då Hans gick förra drevprovet med henne hade han aldrig släppt henne själv innan då hon bott hos fodervärd från att hon var 8 veckor. I mitten av december fick vi tillbaka Molly så hon bor numera hos oss och och vid de åtta tillfällen hon jagat med oss sen dess har hon vid samtliga tillfällen haft drevtider runt timmen så vi hade förhoppningar om att hon skulle gå till pris. Det var Lennart Gullberg som dömde även denna gången, men nu hade vi valt hemmamarken i Öxabäck där det tyvärr inte kryllar av rådjur heller men vi valde ändå att starta henne där. Hon fick loss ganska fort på morgonen men efter en dryg kvart sköts drevdjuret av en skytt på grannmarken. Detta var verkligen inte den start på dagen som vi hade önskat. Det blev dessvärre en dag med många "stolpe ut" då tre av dreven slutade vid tre olika stora vattendrag. Dessutom frös nattens blötsnö på förmiddagen så underlaget blev hårt och isigt, men trots detta lyckades hon ändå gå till föreslaget 3:e pris innan ömma tassar satte stopp för provdagen. Det blev inte riktigt en dag som vi hade hoppats på men vi är ändå nöjda att hon gick till pris idag och att vi numera kan tävla om cert på utställning framöver. Förhoppningsvis är turen mer på vår sida nästa drevprovstart så att hon får visa vad hon kan.

Måndagen den 12 december var det dags för Baloo att gå drevprov igen. Denna gången var det domare Stig Hellström som skulle döma Baloo. Det var hårt och skarpt i marken på morgonen och det tog ett tag innan Baloo tog loss ett djur som han sen drev i över timmen innan Hans ropade in honom. Det blev dock inget mer drev den dagen då det skarpa underlaget hade tagit hårt på Baloos tassar. Det är inte värt att riskera flera veckor av jaktsäsongen ifall tassarna inte hade hållit för några timmar till så Hans och domaren avslutade provet i stället. Detta var tionde gången Baloo lyckats få 1:a pris på drevprov så det fanns all anledning att fira ändå även om målet självklart var 1+1 även idag, men hundens välmående är ju viktigare än resultaten. När kollegiet fastställt resultatet blev det 1:a med 25 poäng. (Bilden är från ett tidigare jakttillfälle)

28 november var det dags för Mollys första drevprov. Vi hade fått långa mark i Hökerum och det var där Hans och domaren Lennart Gullberg gick provet. Tyvärr var Molly inte alls på hugget denna dagen och om det berodde på att hon hade en dålig dag eller om det var lodjuren som tydligen befann sig i närheten vet vi inte, men resultatet blev tyvärr 0:a och endast ett kortare drev på hare och ett rådjursdrev på 20 minuter. Under sista sökrundan blev Molly stilla under ett träd och när Hans begav sig dit var det ett färskt lodjursslaget rådjur där och några dagar efter provet hade ytterligare loslagna rådjur hittats. Även om det blev 0:a denna dagen lyckades hon i alla fall bli bedömd på samtliga moment och fick ihop 21 poäng, vilket vi får vara nöjda med.

Fredagen den 18 november var det dags igen för drevprov. Kiwi och Hans åkte upp till ett blåsigt och regnigt Tanum och trots vädret blev det en riktigt lyckad dag i skogen. Kiwi lyckades få ihop 1+1 och 29 poäng av domaren Sten-Axel Wikenstedt. Hon fick 5:a på väckning på slag, väckning på tappt och samarbete/lydnad vilket vi är riktigt nöjda med. Tyvärr är hon väldigt spårnoga när hon söker på halvgamla slag vilket uppfattas som långsamt av domarna och detta gjorde att hon tyvärr inte blev föreslagen drev-cert idag. När hon däremot får färskare slag blir det en helt annan fart på henne.

Onsdagen den 9 november var det dags för drevprov igen och denna gången åkte Hans och Kiwi till domare Stig Hellström i Nossebro. Kiwi hade en lyckad dag och fick 1+1 och 27 poäng. Hon fick högsta poäng på momenten "drevarbete" och "väckning på tappt". I och med detta resultat är hon också numera svensk jaktchampion!

Under en vecka i slutet av oktober startade Hans tre av hundarna på drevprov. Kiwi var först ut och tyvärr lyckades vi inte få tag på någon annan mark än vår egna där det knappt finns djur så det var en chansning. Det blev en lång dag för Kiwi, Hans och domaren Stig Löfgren, men resultatet blev i alla fall 1:a med 22 poäng. Några dagar senare var det Mias tur och hon fick chansen på mycket hjorttäta marker hos domare Stig Hellström i Nossebro. Mia har ju inte stött på hjort under sitt snart 11-åriga liv så det var intressant att se hur hon skulle reagera. Det blev inga hjortdrev för Mia denna dagen heller men väl två fina drev på rådjur så resultatet blev 1+1 och 28 poäng, vilket vi är väldigt nöjda med. Hon fick högsta poäng på momenten "väckning på slag" och "drevarbete". Dessutom ropades hon in på 257 meter under fullt drev. Dagen efter var det då dags för Baloo att starta och denna gången hade domaren Stig Löfgren lyckats låna mark i närheten av Hällingsjö och där fanns det rådjur att jaga. Baloo lyckades med 1+1 och hela 29 poäng. Han fick högsta poäng på momenten "drevarbete" och "samarbete/lydnad" och han ropades in på 219 meter under fullt drev. Med detta resultatet hade han bäst egenskapspoäng av alla de tolv hundarna i Basset väst som kvalade till SM, men då en hund med 28 poäng även tilldelades drevcert blev Baloo snuvad på platsen till Basset-SM och blev alltså reserv i år igen. När Baloo blev reserv förra året var vi glada åt det, årets resultat fick oss inte att känna samma glädje tyvärr men vi får väl glädjas åt att vi har en duktig hund som hittills presterat fina drevprov med mycket höga poäng vid flera tillfällen.

På årets sista jaktdag under säsongen 15/16 var det dags för Kiwis andra drevprov. Hans, domaren Benny Johansson och Kiwi begav sig då till Åmål för att försöka få fart på rådjuren där. Detta lyckades alldeles utmärkt och Kiwi fick snabbt ihop 1+1 och hela 25 poäng. Hon är trots allt bara 21 månader så att hon fick detta resultatet redan i år var mer än vi hade förväntat oss. Det känns tråkigt att nästan en månad försvann på grund av skare och för mycket snö för med tanke på hennes utveckling under säsongen hade det nog inte varit omöjligt med fler lyckade starter. Men nu är det bara att ta nya tag inför nästa säsong och då är det fullt fokus på jaktchampionatet som gäller.

Sista veckan i januari gick det äntligen att släppa hundarna igen efter en lång period med både skare och alltför mycket snö. Den 28 januari begav sig därför Hans och Baloo ut på drevprov ännu en gång. Denna gången hade Hans fått låna mark i Lidköping och det var hit han och domaren Benny Johansson begav sig på morgonen. Det gick riktigt bra för Baloo även denna gången och han fick ihop 1+1 och 29 poäng, full poäng blev det på skall/hörbarhet och väckning på tappt. Hans lyckades dessutom kalla in Baloo på över 200 meter på sista drevet, detta lyckas inte alltid så det var ju extra roligt att det hände då en domare var med i skogen. Foto: Joakim Andersson

 

Tisdagen den 22 december var det dags för Kiwis första drevprov. Hon har under hösten utvecklats mycket och förhoppningen var att hon skulle klara att gå till pris så att vi under nästa år kan tävla om cert i utställningsringarna. Hans och Kiwi begav sig på morgonen till Svenljunga och domaren Tomas Henriksson. Första släppet dröjde det inte länge förrän hon fick loss och hennes energi och jaktlust under hela jaktdagen gick inte att ta miste på. Efter avslutad jaktdag hade hon drivit ihop till tre prisvärda drev så hon är föreslagen 3+2+3. Förhoppningsvis blir detta resultat fastställt då kollegiet har möte i början av februari för då innebär det att jakten på certen kan starta.

Tisdagen den 15 december startade Baloo och Hans på drevprov ännu en gång. Baloo skötte sig riktigt bra under dagen och lyckades få 1 + 1 och hela 30 poäng och drevcert av domare Thomas Henriksson. Detta var Baloos första drevcert och han fick full poäng på skall/hörbarhet, drevarbete och väckning på tappt.

Torsdagen den 10 december 2015 var det dags för drevprov igen för Hans och Baloo. Denna gången var det Stig Löfgren som skulle döma och det var värsta vädret han dömt i under sina 30 år som domare. Baloo sökte länge och väl och kämpade på i regnet och blåsten. Till slut lyckades han få tag på ett rådjur och när han väl fick det på benen höll han i över två timmar. Resultatet på provet blev 1:a med 26 poäng och det roligaste var att Baloo fick full poäng på skallet.

29 oktober 2015 var det dags för säsongens första drevprov. I Basset Väst har man uttagning till Basset-SM i oktober månad och syftet med starten var att försöka kvala sig dit. Hans och Baloo startade för domare Dag Andersson och trots att det inte kryllade av djur i markerna så lyckades Baloo få ihop 1+1 under dagen. Dessvärre var söket inte alls som vanligt under dagen och det blev inte mer än 22 poäng, men detta räckte trots allt till att han blev reserv till Basset-SM. Det vara åtta hundar i Väst som startade och endast Baloo och den petit som tog sig till SM fick 1+1 så man får vara nöjd med resultatet i alla fall.

Torsdagen den 12 december var det återigen dags för drevprov för Baloo (Jägardrömmens Chummy) och husse Hans. De begav sig denna dag till Svenljunga och domare Thomas Henriksson. Baloo fick jobba länge innan han till slut fick tag på ett rådjur som han dessvärre inte höll i till pris. Efter byte av område så var det dags för Baloo att återigen jobba ett bra tag innan han till slut fick tag på ett rådjur som han denna gång drev i över 70 minuter innan husse blåste av honom mitt i drevet. Resultatet blev 1:a med 45 poäng och tillsammans med det Excellent Baloo fick den 3 januari så kan han nu kvittera ut SE JCH-titeln. Det som känns riktigt glädjande är att Baloo fått 5:a i skall på samtliga drevprov. Grattis Hans och Baloo! Mycket bra jobbat av er båda och imponerande att Baloo som är blott 16 månader gammal klarar detta så bra.

26 november var det dags för nytt drevprov för Jägardrömmens Chummy "Baloo". Domaren för dagen hette Sten-Axel Wikenstedt och det var en kall dag och hårt i marken. Baloo hade lite svårt att hålla i dreven i de tuffa markförhållandena så resultatet för dagen blev 3+3 med 42 poäng.

Onsdagen den 20 november var det dags för ännu en drevprovstart för Baloo (Jägardrömmens Chummy) och husse Hans Gustafsson. Liksom förra gången bar det av till Strömstad men denna gången hette domaren Staffan Corneliusson. Baloo visade än en gång att han mäktar med uppgiften i skogen och fick ännu en 1:a, denna gången med 43 poäng. Snyggt jobbat!

Fredagen den 15 november gjorde Jägardrömmens Chummy "Baloo" och husse Hans Gustafsson debut i drevprovssammanhang. Baloo visade trots sin ringa ålder på 15 månader att han vet vad det handlar om i skogen och gjorde husse väldigt stolt. Domare Benny Johansson bedömde Baloo som mycket lovande och Baloo fick sin första 1:a med 44 poäng. Som uppfödare kan jag inte annat än gratulera och önska fortsatt lycka till!

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)