Viltspårprov

På den här sidan kommer vi att berätta om de viltspårprov som våra hundar startar på. Vill du se bilder från viltspårträningen kan du gå in på viltspårgalleriet.

Tisdagen den 6 juni 2023 var det dags för Viltspår-DM i SBaK Väst och även uttagning till Viltspår-SM för de två som placerade sig högst på prispallen. Vi var inte själva på plats i år men våra valpköpare gjorde mycket bra ifrån sig och lyckades få fina resultat trots den värme och torka som rådde. Det var nitton ekipage på plats och bäst gick det för Jägardrömmens Isglass "Stina" som fick 1:a med 42 poäng och en fjärde plats och hon blev därmed andra reserv till SM. Samma resultat fick även Jägardrömmens Nutella "Hedda" och hon hamnade på sjätte plats. Även Jägardrömmens Nogger "Tore" fick 1:a pris och han hamnade på en elfte plats. Jägardrömmens Kringla och Jägardrömmen Kanelbulle "Haxe" var också på plats och för deras del blev det 2:a pris vilket också är bra resultat med tanke på värmen och torkan i markerna. Stort grattis till alla fina resultat! (Eftersom vi inte var på plats fick bilden bli ett äldre foto på vår älskade Mia).

Tisdagen den 9 juni 2020 hämtade Suzanne hem vår foderhund Jägardrömmens Hallonhjärta "Vera" för att testa hennes spårförmåga. Hon hade fixat anlagsklassen tillsammans med husse Anders tidigare i vår så nu var det alltså dags för öppen klass. Suzanne gick ett spår som legat 8 timmar och ett spår som legat 12 timmar som träning hemma och sen bestämde hon sig för att starta på viltspårprov med inställningen att det får bära eller brista. Man kan säga att chansningen bar och trots åksjuka, värme och att Suzanne och Vera inte riktigt känner varandra gick det riktigt bra och hon inkasserade första 1:an fredagen den 12 junioch detta trots att de hade både störning av get med kid och även älg i spåret. Söndagen den 14 juni var det sedan dags för ännu ett spår och även detta gick galant och den 16 juni var det alltså dags för det tredje spåret och det märktes att värmen påverkade henne men ändå fixade hon sin tredje 1:a och blev därmed viltspårchampion. Vi är oerhört imponerade av denna lilla tik och vi ser framemot hennes fortsatta utveckling tillsammans med husse Anders. 

Tisdagen den 11 september åkte Suzanne och Fanta till Helena Lyckoskog för att försöka få den sista 1:an som behövdes för championatet. Regnet hade verkligen öst ner även denna gången men detta bekom dock inte Fanta utan hon fixade den tredje raka 1:an och kan numera titulera sig svensk viltspårchampion. Att klara detta endast 9,5 månad gammal är något vi är väldigt stolta och glada över. 

Måndagen den 10 september var det dags för prov igen och denna gången var det lite tuffa förhållanden för Fanta. Regnet hade öst ner sen domare Gunnar Furvik lagt spåret och det började till och med åska när Suzanne och Fanta genomförde viltspårprovet. Detta hindrade dock inte Fanta från att ta ännu en 1:a och nu satsar vi på att ta den sista 1:an så att hon kan få ut sitt viltspårchampionat. 

Måndagen den 3 september var det dags för Fantas debut i öppen klass och det gick alldeles lysande för Suzanne och Fanta. Fanta fick 1:a pris av domare Inger Skoglund och nu kan vi fortsätta jakten på det efterlängtade championatet. 

Måndagen den 27 augusti gick Jägardrömmens Fanta och Suzanne anlagsklassen för domare Helena Lyckoskog. Det gick alldeles utmärkt och hon blev godkänd. Nu kan vi äntligen påbörja jakten på det efterlängtade viltspårchampionatet. 

13 augusti var det dags för Basset-SM i vitspårprov. Det var Basset Syd som arrangerade och det var en trevlig tävling i Hässleholmstrakten. Det var elva ekipage på plats och det var många som hade problem med viltstörningar, bland annat Mia som var ute på så många extrasvängar att tiden till slut inte räckte till, men tack vare att hon spårade så bra det hon hann med så blev hon faktiskt inte sist utan 9:a. Hennes barnbarn Sjögareds Seager-Wheeler lyckades bättre tillsammans med husse Mats och de fick placeringen 7:a, men det vi gläds allra mest åt är att Jägardrömmens Djungelvrål "Molle" och husse Martin knep bronsplatsen. Stort grattis till Martin och Anna som äger Molle!

Söndagen den 11 juni var det dags igen för viltspårprov med Mia. Denna gången gick hon för Stig Löfgren och det gick strålande och hon fixade därmed den sista 1:an och blev i och med det viltspårchampion. Hon är med andra ord trippelchampion numera. Att hon var över 10 år när hon ens började gå viltspårprov och idag är 11,5 år och färdig viltspårchampion är en bedrift vi är väldigt stolta över. Att två av 1:orna dessutom har varit så klockrena att hon fått HP är verkligen roligt och inget vi hade förväntat oss när vi så smått började fundera på viltspårprov förra året.

Söndagen den 4 juni 2017 var det dags för Basset Västs Viltspår-DM och uttagning till Basset-SM. Det var 15 deltagande hundar och för Flinga och Suzanne blev det en mindre lyckad dag. Flinga fick ett 2:a pris och blev placerad på 13:e plats. Kiwi och Hans fick ett 1:a pris och blev genom det placerad på 11:e plats. Ännu bättre gick det för Hans och Baloo som också fick ett 1:a pris och en 5:e plats. Allra bäst gick det idag för Suzanne och 11-åriga Mia som fick 1.a med HP och hon vann därmed DM och får nu åka till Basset-SM i augusti. Till SM är redan sonen Jägardrömmens Djungelvrål uttagen så det kommer att bli roligt att se vem som lyckas bäst i augusti.

Lördagen den 11 juni 2016 var det dags för Viltspår-DM. Suzanne gick med Smedkullens Fauve Allette "Mia" och Asta "Flinga" medan Hans gick med Jägardrömmens Dixikola "Bessie" och Jägardrömmens Chummy "Baloo". För Mias del blev det idag en 2:a då suget efter att undersöka rävspår tog över lite väl mycket. För Bessie, Baloo och Flinga gick det däremot riktigt bra och alla tre fick 1:a pris. Av de 15 startande hundarna var det endast sju stycken som fick 1:a idag så vi kan ju inte vara annat än nöjda med att tre av våra fanns bland dessa. Bessie blev idag 6:a, Baloo blev 5:a och bäst gick det för Flinga som blev 3:a och är därmed reserv till SM.  Förutom glädjen över våra egna hundars resultat kan vi idag glädja oss åt att DM-vinnaren är Baloos son Sjögareds Merlin. Han och matte Lena är i och med segern idag kvalificerade till SM i augusti. Där får de bland annat möta Jägardrömmens Djungelvrål "Molle" och husse Martin som kvalade till SM förra helgen.  

Måndagen den 6 juni var det dags för debut i öppen klass för Mia. Denna gång var det Helena Lyckoskog som dömde och trots att det sprätte iväg ett rådjur mitt i spåret lyckades jag ändå få Mia att inse att det var spåret hon skulle följa och det blev 1:a med HP. För Hans och Bessies del blev det också en lyckad dag och Bessie fick sitt fjärde 1:a pris.

Tisdagen den 24 maj var det dags för 10-åriga Mia att prova på anlagsklassen i viltspår. Suzanne och Mia gick för domare Stig Löfgren och Mia hade inga som helst problem att fixa spåret så nu är hon godkänd och vi kan sikta in oss på öppen klass framöver.

Söndagen den 15 maj var det dags för Bessies tredje prov i öppen klass och efter två raka ettor på de tidigare spårproven fanns det ju en viss förhoppning om att det skulle gå vägen även denna gång. Vi begav oss på förmiddagen till Lane Ryr och domare Leif Berntsson och som tidigare gånger var det Hans som var hundförare. Även denna gång skötte Bessie uppgiften och det resulterade i ytterligare ett första pris och viltspårchampionatet är därmed ett faktum. Stort grattis till husse Dan och matte Ingegerd!

Lördagen den 30 april var det ännu en gång dags för viltspårprov och denna gång begav vi oss till Trollhättan och domaren Lennart Gustavsson. Jägardrömmens Dixikola "Bessie" och Hans skötte sig återigen riktigt bra och det blev ännu ett första pris.

Tisdagen den 19 april var det dags för Bessies första start i öppen klass och det gick alldeles utmärkt för Bessie och Hans som var hundförare. Domare Roger Skoglund tyckte att Bessie skötte sig så bra att han utan tvekan gav henne 1:a idag, så nu är det bara att fortsätta träningen inför nya prov och förhoppningsvis viltspårchampionatet framöver.

Torsdagen den 7 april gick Hans och Jägardrömmens Dixikola "Bessie" anlagsklassen i viltspår hos Inger Skoglund. Det gick alldeles utmärkt och hon blev godkänd så nu kan träningen inför öppen klass påbörjas på allvar hos fodervärdarna Dan och Ingegerd.

Lördagen den 8 augusti var det dags för Viltspår-SM. De tio ekipagen träffades i Livered redan på fredagskvällen för trevlig samvaro, god mat och domarlottning. Med tanke på den tillgång på både hjort och vildsvin som finns runt Livered kanske det var tur att spåren inte var lagda där utan i Vänersborgs-trakten dit vi begav oss efter frukost på lördagsmorgonen. Kiwi som tyvärr gått in i sitt första löp lagom till detta SM var inte riktigt fokuserad idag utan tyckte att det färska viltet var lite mer spännande. Hon löste dock uppgiften till slut men känslan efter spåret var väl att det inte var någon topp-placering på gång. Vid prisutdelningen visade det sig sen att Kiwis prestation räckte till en sjunde plats och med tanke på löpet får vi väl vara nöjda med det. Hon blev ju trots allt andra bästa fauve av de fyra fauvarna som var med. Allra bäst gick det för en artesien, tvåa blev en petit och på tredje plats kom fauven Buskarnas Björnbär "Bonzo" och husse Martin Mårtensson. Bonzo är liksom Kiwi en avkomma efter Jägardrömmens Ares så det var ju jättekul att han placerade sig så högt.

Söndagen den 12 juli var det ännu en gång dags för viltspårprov. Denna gången var det Roger Skoglund som dömde både Kiwi och Baloo och båda två fick varsin 1:a.

Torsdagen den 9 juli var det dags för viltspårprov hos Kent Andersson igen. Både Kiwi och Baloo startades och Baloo fick ännu en gång 1:a. För Kiwi gick det lika bra och hon fick den 1:a som behövdes för att kunna titulera sig Svensk Viltspårchampion.

Fredagen den 26 juni var Dolly (Buskarnas Azalea) och fodervärden Sandra hos Inger Skoglund för att gå anlagsklassen i viltspår. Det gick alldeles utmärkt och Dolly blev godkänd.

Söndagen den 14 juni var det dags igen för viltspårprov. Denna dag fick vi en domare på Orust som hette Bengt-Åke Amundesen. Tyvärr hade Kiwi stora svårigheter i den starka vinden och fick domarhjälp vid ett tillfälle då hon tyckte att en rejält upptrampad viltstig var väldigt spännande. Det tog sen lite väl lång tid för henne att reda ut alla lurigheter så när skottet skulle avlossats var tyvärr tiden slut och hon fick en 0:a. När det sen var dags för Baloo hade även han en hel del svårigheter och gick mycket mer i vind än vad han brukar och även för hans del tog det väldigt långt tid. I vanliga fall brukar han gå på knappt 20 minuter men idag tog det 40 minuter innan han klarat av hela spåret. Tyvärr fick domaren ingripa vid ett tillfälle då det färska viltet han kände av tog över lite väl mycket så det slutade med en tvåa idag. De prov vi gått dessa två dagar ingår i en stor tävling som heter Viltspårpokalen och i denna tävling får samtliga raser delta. Efter de två dagarnas prov är det dags för prisutdelning där de tio främsta hundarna tas ut. Vi hade inga större förhoppningar om att Kiwis resultat från gårdagen skulle räcka så långt då det var hela åttio ekipage med i tävlingen och när vi kom till prisutdelningen visade det sig att det var hela nitton stycken som hade fått HP under dessa dagar så vi insåg ganska snabbt att Kiwis resultat nog inte skulle räcka så långt då det var många oerhört duktiga hundar med. Döm om vår förvåning när det sen visade sig att lilla Kiwi blev tvåa av alla dessa hundar och endast slagen av en Bayersk viltspårhund. Det var väldigt oväntat men mycket roligt så klart. Så nu är det bara att njuta ett tag och sen är det dags för nästa prov för hon saknar ju trots allt en 1:a innan championatet är klart och det vill jag ju försöka ordna innan det är dags för Basset-SM i augusti.

 

 

Lördagen den 13 juni var det dags för Basset-DM och uttagning till SM som går av stapeln i augusti. Både Kiwi och Baloo fick domaren Sanna Mattsson och det var Suzanne och Kiwi som gick sitt spår först. Det gick alldeles utmärkt och slutade med 1:a och HP. Efter det var det Hans och Baloos tur och för dem blev det en 1:a och därmed blev Baloo viltspårchampion. När det framåt eftermiddagen var dags för prisutdelning visade det sig att fyra av de tolv deltagande basset-hundarna hade fått 1:a med HP, så det var en spänd väntan på att få reda på hur långt Kiwis resultat räckte. Det visade sig till slut räcka ända fram till seger i Basset-DM och därmed fixade hon den ena platsen till SM. Även tvåan var en Basset Fauve de Bretagne vilket ju var extra roligt eftersom även den hunden går vidare. I SM kommer dessutom ännu fler fauvar från de andra lokalavdelningarna att vara med, bland annat Kiwis halvbror Buskarnas Björnbär "Bonzo".

Tisdagen den 26 maj var det dags för viltspårprov igen. Denna gången var det Stig Lögfren som dömde hundarna. Kiwi och Suzanne inledde och lyckades så bra att det blev en 1:a idag. Efter det var det Baloo och Hans tur och de hade inga problem att fixa Baloos andra 1:a.

Söndagen den 17 maj startade både Kiwi och Baloo öppen klass i viltspår för domare Kent Andersson i Romelanda. För Kiwis del gick det inledningsvis riktigt bra men under morgonen hade vildsvin bökat mitt i spåret och detta blev lite för spännande för Kiwi, men hon fixade i alla fall en 2:a till slut. För Baloos del gick det desto bättre. Han lyckades trots vildsvinstörning att få 1:a på sitt första spår i Öppen klass.

Den 4 maj 2015 var det dags för Kiwi och Baloo att gå anlagsklassen i viltspår. Båda visade vad de kunde för domare Roger Skoglund och vi fick med oss två godkända hundar hem igen.

Fredagen den 17 juni bar det än en gång av till Sollebrunn och domare Björn Johansson. Denna gången gick det mycket bättre än förra gången och nu spårade Flinga riktigt bra. Hon hade lite besvär i återgångsvinkeln men löste problemet själv och fortsatte vidare mot sin sista 1:a med 37 poäng och äntligen titeln SE VCH.

Söndagen den 22 maj var det dags för ett nytt försök att erövra viltspårchampiontiteln. Denna gången var det Inger Toompea i Hajom som dömde. Inledningsvis gick det riktigt bra men i sista vinkeln drog Flinga iväg åt helt fel håll och tyckte att en granplantering med flera rådjurslegor var mycket mer spännande. Det blev en 2:a även denna gången så jakten på championatet fortsätter...

Lördagen den 14 maj var Flinga med på Viltspår-DM i Basset väst. Det var elva ekipage anmälda men det var inte riktigt Flingas dag. Hon tyckte att ett älgspår på andra sträckan var väldigt spännande så där fick det bli ett ingripande. Efter det klarade hon av uppgiften utan några större problem och hon fick därför en 2:a av domare Roger Skoglund idag. Även brorsan Simba (SE VCH Arri) fick idag en 2:a. Flinga skrattar gott åt resultatet och fotografen Yvonne Jyborn.

Onsdagen den 4 maj var det dags för Suzanne och Flinga att åka till Björn Johansson i Sollebrunn. På kvällen skulle de gå ett spår i den öppna klassen. Allt gick bra inledningsvis men i den andra vinkeln stötte de rådjur och då fick Flinga något helt annat än ett 24 timmar gammalt blodspår att tänka på. Att försöka få henne att ta an spåret igen var inte möjligt så spåret avbröts med resultatet 0:a så klart.

I strålande vackert påskdagsväder fick Flinga ännu en 1:a på viltspårprov. Denna gången var det domare Berth Ohlsson i Romelanda som dömde och Flinga fick 37 poäng (24/4-2011).

Söndagen den 17 april var det dags för Flingas första start i den öppna klassen. Domare för dagen var Inger Skoglund och trots en bilfärd där Flinga blev rejält åksjuk och lite annat spännande under spårets gång så lyckades hon få en 1:a och 32 poäng.

Torsdagen den 7 april klarade Flinga anlagsklassen i viltspårprov. Flinga skötte sig exemplariskt och domare Bert Nilsson godkände henne och gav maxpoäng både på spårningsförmåga och spårtempo.

Den 1 september var det dags för ännu ett spår i öppen klass. Ares och Suzanne åkte till domare Björn Johansson och gick ett spår som legat 22 timmar. Trots att det var en tolvtaggare som sprang loss precis bredvid spåret i början behöll Ares fokus på spårandet och lyckades spåra sig till ännu en 1:a och 37 poäng. Han blev därmed SE VCH så nu kan allt fokus läggas på den stundande jaktsäsongen i stället.

Måndagen den 23 augusti 2010 åkte Suzanne och Ares till Inger Skoglund i Väne-Ryr och gick ett viltspårprov. Ares skötte sig riktigt bra, men det skulle inte skada om han saktade ner farten lite i skogen. Resultatet blev i alla fall en 1:a med 35 poäng och det var en mycket stolt hundförare som körde hem på kvällen.

Idag (20/9-09) startade Ares på ordinarie viltspårprov. Tyvärr var det alldeles för spännande att följa färska rådjursspår i stället, så resultatet idag blev bara ett tredje pris för domare Bert Nilsson.

Ares har gjort sin första start i öppen klass idag (13/9-09). Det gick väldigt bra och han fick ett första pris och 40 poäng av domare Kent Nilsson.

Den 18 maj gick Ares anlagsklassen i viltspår. Det gick väldigt bra och han fick godkänt och 37 poäng av domare Bert Nilsson. Vi är så stolta över vår Ares och nu startar hårdträningen inför den öppna klassen.